JOQ Albania
Home

Reagon ashpër Avokati i Popullit: Përdorimi i forcës ndaj studentëve i papranueshëm
Shkruar nga: G Hasani | Publikuar më: 11/01/2019 19:23

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Pas dhunës së ushtruar nga policia mbi studentët në disa fakultete të Universitetit të Tiranës, ka reaguar avokatja e Popullit, Erinda Ballanca.

Në një deklaratë për mediat, bëhet e ditur se janë në kufijtë e të papranueshmes justifikimet se përdorimi i forcës për shpërndarjen e studentëve që kanë zgjedhur ta zhvillojnë protestën e tyre në ambientet universitare.

Ndër të tjera Avokati i Popullit i ka bërë thirrje autoriteteve të garantojnë me të gjitha mënyrat që qytetarët ta shprehin pakënaqësinë e tyre në mënyrë paqësore, të pashqetësuar e të pa vënë nën presione të çdo lloji.

Deklarat e plotë:

Avokati i Popullit shpreh shqetësimin për qasjen represive ndaj formave të ndryshme të protestës së një numri studentësh shqiptarë të cilët kërkojnë plotësimin e disa pikave me synim përmirësimin e gjendjes së arsimit universitar në vend.
Ndërsa institucionalisht vlerësojmë si një zgjidhje pozitive uljen e tarifave dhe adresimin e disa prej kërkesave të studentëve, mendojmë se studentët janë ata që kanë të drejtë të bëjnë vlerësimin përfundimtar në lidhje me realizimin e kërkesave të tyre.
Institucioni i Avokatit të Popullit për të disatën herë kërkon që autoritetet tona të garantojnë me të gjitha mënyrat që qytetarët ta shprehin pakënaqësinë e tyre në mënyrë paqësore, të pashqetësuar e të pa vënë nën presione  të çdo lloji.
Gjithashtu, janë në kufijtë e të papranueshmes justifikimet se përdorimi i forcës për shpërndarjen e studentëve që kanë zgjedhur ta zhvillojnë protestën e tyr në ambientet universitare, bëhet për të garantuar zhvillimin normal të mësimit në ato ambiente.
Ndërkohë që prej më se një muaji është bërë e qartë nga protestat e studentëve se situata nuk është normale, nuk ka asnjë “normalitet” që po ndërpritet nga vijimi i shprehjes së pakënaqësisë së studentëve.
Avokati i Popullit bën thirrje që askush të mos ushtrojë asnjë lloj forme intimidimi apo presioni të fshehur apo të drejtpërdrejtë për të cenuar të drejten e studentëve për të protestuar dhe të zgjidhet një qasje e re mirëkuptuese, dëgjuese dhe vetëkorrigjuese përballë kërkesave të tyre të drejta.
Ekipet e Avokatit të Popullit janë në ndjekje të vazhdueshme të situatës në të gjitha lokacionet e saj, ata kanë bashkëbiseduar me studentë dhe kanë marrë ankesat e tyre.
Avokati i Popullit  do te kryeje procesin e verifikimit te ketyre ankesave ne perputhje me ligjin dhe do te nxjerre konkluzionet perkatese ne rast se do te konstatohen shkelje te te drejtave te njeriut dhe keqperdorim te autoritetit administrativ shteteror".

P.s: Ndonëse ky reagim i institucionit të Avokatit të Popullit mbështet studentët, kjo nuk e zhbën aktin e dhunës të ushtruar nga policia.